Image description
Draadvonken
Uw metaal in vorm

Draadvonken

Een moeilijke hoek in metaal verwijderen? Uiterste nauwkeurigheid nodig? Of dun materiaal dat niet mag breken tijdens een bewerking? Laat Holga Metaaltechniek uw onderdeel draadvonken voor een perfect resultaat. Wij gaan verder waar anderen stoppen met elektrische precisieverspaning

Wat is draadvonken?
Kort samengevat valt draadvonken het best te vergelijken met figuurzagen in hout. Alleen gebeurt draadvonken slechts bij metalen, namelijk door middel van elektrische vonkjes. De vonkjes ‘figuurzagen’ spaanders metaal weg en zo ontstaat de vorm in uw onderdeel of materiaal. Vergelijk het met CNC-verspanen, maar dan zonder dat een gereedschap het werkstuk aanraakt.

In de industrie komen ook de termen draaderoderen, wire-EDM (Electrical Discharge Machining) en de variant hoogglansvonken voor. Deze bewerkingen komen allemaal op dezelfde techniek neer. En zorgen dus voor een uiterst nauwkeurig eindresultaat bij uw product.

Voordelen van draadvonktechniek
• Nauwkeuriger dan frezen
• Geen druk op het werkstuk (dus geen kans op breken bij dunne producten)
• (Vrijwel) geen kans op vervorming van het werkstuk
• Extreem nauwkeurig (niveau van slijpen) én glad

Wanneer draadvonken
Bijvoorbeeld voor:
• stempels
• fijnmechanische onderdelen
• spiegelend glad resultaat (0,01 Ra-waarde) in ruw oppervlak (hoogglansvonken)

Snel & veel? Of langzamer & spiegelglad?
Hebt u een groot te bewerken oppervlak en telt elke seconden? Of is spiegelend glad meer van belang dan snelheid? Binnen het draadvonken zetten we verschillende machines met een van deze kwaliteiten voor u in, afhankelijk van uw precieze voorkeur. Hiervoor werken we met onder meer de Mitsubishi FA20vs en PA20. Check ons machinepark.

Uiterst precies & glad
Juist door de kleine vonkjes krijgt u bij hoogglansvonken bijzonder nauwkeurige bewerkingen tot 2 µm. Ook de oppervlakteruwheid is uiterst glad: een Ra waarde van <0,09 µm. Deze bewerking vonkt het ruwe van de oppervlakte dan weg tot het niveau dat het metaal echt op en top spiegelt. Vroeger gebeurde dat met polijstpasta; in deze moderne tijd doen we dit natuurlijk geautomatiseerd.

Scherpe hoeken, blinde gaten, andere 3D-vormen?
Vraagt uw werkstuk om gehard metaal? Dan zetten we voor bewerkingen zoals blinde gaten, scherpe hoeken en andere 3D-vormen graag onze andere techniek in: zinkvonken.

Maten en gewichten in draadvonken
• Voor ultrakleine gaatjes in uw werkstuk: vanaf 0,05 t/m 0,36 mm
• Maximum productafmetingen tot: 500 x 350 x 300 mm (X/Y/Z)
• Gewicht van uw product vóór bewerking: tot 1500 kg

Ideale situaties voor draadvonken
• Bij gecombineerde metalen met verschillende hardheid
• Bij bijzonder dunne onderdelen
• Als het uiterst nauwkeurig moet
• Als het rond moet
• Als de bewerking eventueel onder een hoek (max. 10 of 15°) moet, zoals bij conische gaten (werkstuk tot 100 of 260 mm dikte) en delen van stempels

Vonkverspanen uitgediept
Bij vonkverspanen gebruikt de bewerkingsmachine 2 elektroden: uw werkstuk én een erodeerdraad. Die draad staat onder wisselspanning en heeft een pool tegenovergesteld aan die van uw werkstuk. De wisselspanning bereiken we via korte stroomstootjes, pulsen. Afhankelijk van wat uw materiaal nodig heeft, sturen we die stootjes vaker en krachtiger. Die stootjes leiden daarbij tot kortsluiting tussen uw werkstuk en de draad. En zo ‘zagen’ de vonkjes die dan ontstaan, de metaaldeeltjes weg.

Tijdens de bewerking ‘smelt’ de draad. En dus voeren we doorlopend nieuw draad aan; dit betekent dat er nooit slijtage aan deze elektrode komt. Dát, in combinatie met de contactloze bewerking, maakt draadvonken uitermate nauwkeurig.

Vervorming voorkomen dankzij olie
De vonken tijdens vonkverspanen hebben bijzonder hoge temperaturen. Hoe voorkomen we dan dat uw werkstuk vervormt? Door het in niet-geleidende olie te leggen. De olie houdt de elektrische lading bij het werkstuk weg én koelt het af. Daarnaast houdt het de vonk precies op de plek waar de metaaldeeltjes weg moeten. De verwijderde metaalspaanders spoelen daarna met de olie mee weg. Zo voorkomen we dat die deeltjes alsnog vonkjes naar uw werkstuk geleiden.

Kwaliteitsgarantie en supersecuur meten
De kwaliteit van uw gedraadvonkte producten bewaken we via meetsoftware. En de maten zelf controleren we uiterst secuur tot 1 mµ via slimme meetmethodes. Meer over meten.

Draadvonken: kosten
Uiterst nauwkeurig én goedkoop? Dat gaat meestal niet samen. Dit geldt ook voor draadvonktechniek. Afhankelijk van welke bewerking u precies nodig hebt, maken wij voor u graag een financieel voorstel op maat. Weet in ieder geval dat u altijd de beste en meest voordelige oplossing krijgt voor uw werkstuk.

Meer weten over draadvonken?
Bel/mail ons en stel meteen uw vragen over draadvonken van uw metalen werkstuk. Neem hiervoor vandaag nog contact met ons op.

Case:
brug Gena

>
<